Tays Lahden sädehoitoyksikkö

Palvelemme sädehoitoa tarvitsevia Päijät-Hämeen alueella asuvia aikuispotilaita. Annamme kahdella sädehoitolaitteella ulkoista sädehoitoa arkipäivisin. Toimimme Päijät-Hämeen keskussairaalan tiloissa Lahdessa.

Suurimmat potilasryhmät ovat eturauhassyöpää, rintasyöpää, keuhkosyöpää, pään- ja kaulan alueen syöpätauteja, maha-suolikanavan syöpätauteja sekä pahanlaatuisia aivokasvaimia sairastavat.

Sädehoitoa käytetään myös paljon syöpäpotilaiden oireiden helpottamiseen. Esimerkiksi luustokivut, syövän aiheuttamat paineoireet tai verenvuoto-oireet voidaan usein hoitaa sädehoidolla.

Hoidon eteneminen

Suurin osa potilaista tulee sädehoitoyksikköön lähetteellä Päijät-Hämeen keskussairaalan eri yksiköistä, esimerkiksi kirurgialta. Sädehoitoa edeltävät tutkimukset tai leikkaushoito on usein toteutettu toisessa sairaalassa ja jatkohoidoksi tarvittava sädehoito annetaan Lahdessa, lähempänä potilaan kotia.

Sädehoito on tyypillisesti toistuvaa niin sanottua sarjahoitoa. Tavallisesti potilaan hoito koostuu useiden viikkojen hoitojaksosta, joka sisältää yksittäisiä hoitokertoja esimerkiksi 20. Yhdellä hoitokerralla voidaan antaa esimerkiksi oireita lievittävät hoidot.

Annamme sädehoitoa arkipäivisin. Yksittäinen hoitotapahtuma kestää noin 20 minuuttia, josta varsinainen sädetys vain muutaman minuutin.

Hoito voi jatkua esimerkiksi Päijät-Hämeen keskussairaalan muissa yksiköissä. Tarvittaessa lähetämme jatkohoito-ohjeistuksen yksilöllisen hoitosuunnitelman mukaisesti terveyskeskukseen, toiseen sairaalaan tai jatkoseurantaa varten potilaan kanssa sovittuun avohoidon yksikköön.

Yksikön tilat ja toiminta

Lahden sädehoitoyksikkö valmistui 2006. Tilat ovat väljät ja valoisat. Käytettävissä on kaksi nykyaikaista, hyvin varusteltua sädehoitolaitetta.

Vuonna 2014 sädehoitoyksikössä oli 11 600 potilaskäyntiä. Uusia sädehoitopotilaita oli 608 vuonna 2014. Suurin osa sädehoidossa on polikliinistä hoitoa.

Vastuuhenkilöt

Ylilääkäri Paul Nyandoto
Osastonhoitaja Maria Väyrynen
 

Hoidot ja tutkimukset